Κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά, έχοντας ως στόχο να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη για τα παιδιά που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για να τονιστεί η σημασία της πρόληψης, καθώς αν η διάγνωση της ασθένειας γίνει χωρίς καθυστέρηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ίασης, δεδομένου ότι οι σύγχρονες θεραπείες μπορούν να επιτείνουν την επιβίωση και να επιτύχουν την ανάρρωση του ασθενούς, για πολλές μορφές παιδικού καρκίνου.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι εάν ο καρκίνος διαγνωστεί αρκετά νωρίς, τότε περίπου το 70% των καρκίνων της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι. Μάλιστα, 8 στα 10 παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία, γίνονται καλά.
Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, καθώς και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Ο παιδικός καρκίνος είναι πολύ σπάνιος σε σχέση με τους ενήλικες ωστόσο, παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα.
Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά παγκοσμίως νοσούν από καρκίνο. Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 300, με κύρια μορφή τη λευχαιμία.
Δυστυχώς, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να λάβουν προηγμένη ιατρική φροντίδα. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.
Το Social Innovation Piraeus, στηρίζει τα παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες, καθώς και τους φορείς και τις οργανώσεις που μεριμνούν για τη θεραπεία και την αποκατάστασή τους.