Η σημερινή ημέρα έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με στόχο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις βλαβερές συνέπειες αυτής της συνήθειας.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι απογοητευτικά, καθώς καταγράφει το 3ο μεγαλύτερο ποσοστό ενήλικων καπνιστών (27,3%) ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Επιπλέον, ο καρκίνος του πνεύμονα, για τον οποίο ευθύνεται ως επί το πλείστον το κάπνισμα (παραδοσιακό, εναλλακτικό και παθητικό) αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα μας, ενώ το 1/5 των συνολικών θανάτων προκαλείται από νοσήματα που σχετίζονται με το τσιγάρο.
Οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος, επεκτείνονται και στο περιβάλλον, καθώς για την παραγωγή των τσιγάρων, κόβονται εκατομμύρια δέντρα και χρησιμοποιούνται δισεκατομμύρια λίτρα νερού, ενώ εξαιτίας των απορριμμάτων (αποτσίγαρα) παράγεται τεράστια ποσότητα τοξικών αποβλήτων.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι καπνιστές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μειωθεί, με το 25% του πληθυσμού να συνεχίζει την ανθυγιεινή συνήθεια. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, με δράσεις που προτείνει, θέτει ως στόχο μέχρι το 2040, το ποσοστό αυτό να έχει πέσει στο 5%.
Η σωστή ενημέρωση και η συνειδητοποίηση των συνεπειών, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μην ξεκινήσουν το κάπνισμα ή να το σταματήσουν, προκειμένου να μπορέσουν να απολαύσουν μια ποιοτική ζωή.