Η σημερινή ημέρα, καθιερώθηκε, με σκοπό να στραφεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας, στους εκατομμύρια εξαφανισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να τονιστούν τα κενά που υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο σχετικά με τον ορισμό «Βίαιες εξαφανίσεις ατόμων», καθώς και στον καθορισμό των ευθυνών που φέρουν οι χώρες προκειμένου να αποτρέπονται τέτοιες καταστάσεις.
Συγκεκριμένα, εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο κυρίως λόγω ένοπλων συγκρούσεων, πολιτικών εξελίξεων, απολυταρχικών καθεστώτων, φυσικών καταστροφών, απαγωγών ανηλίκων κ.λπ.
Επιπλέον, η καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρα, πραγματοποιήθηκε και για να αποδοθεί φόρος τιμής στους διεθνείς οργανισμούς, που συνεισφέρουν τα μέγιστα για την ανεύρεση αυτών των ανθρώπων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, η Διεθνής Αμνηστία και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ειδικά ο Ερυθρός Σταυρός είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια αυτή, καθώς με την μεθοδικότητα και την εμπειρία του, επιτελεί σημαντικό έργο στον τομέα των αναζητήσεων, το οποίο στοχεύει κυρίως στη διαφύλαξη της συνοχής της οικογένειας, του δικαιώματος κάθε ατόμου να γνωρίζει την τύχη των μελών της οικογένειάς του και του δικαιώματος επανασύνδεσης μελών οικογενειών, τα οποία έχουν εξαφανιστεί.
Το Social Innovation Piraeus, παραδειγματίζεται από το έργο των διεθνών οργανισμών χρησιμοποιώντας το ως οδηγό, για να πραγματοποιήσει τις δικές του δράσεις, προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, με κέντρο, πάντοτε, τον άνθρωπο.